Amit hívhatunk babos laskának vagy paszulyos tésztának. Egy több néven is ismert bográcsos „pásztor” étel, ami könnyen elkészíthető, mégis igen laktató finomság.
Még a kezdő szakácsok is sikerrel el tudják készíteni, hiszen nagyon alapvető konyhatechnikákat és alapanyagokat igényel. Tulajdonképpen nem is kell sok minden hozzá.
Ez az étel egyébként rengetegféleképpen megalkotható. Lehet paradicsomosan, tejszínesen vagy csőben sülve, mindenki a saját ízlésére alakíthatja. Én most azonban egy hagyományosabb formáját hoztam el nektek egy nagyszerű szakembertől.
A babos csusza receptje, elkészítése és a folyamat képei Lábas Csaba, Souchef partnerünk érdeme!
Hozzávalók:
- 500 gramm csusza tészta (Balmaz Tészta)
- 350 gramm fejtett, főtt bab
- 250 ml tejföl
- friss vagy szárított kapor
- só
- bors
- csípős paprika
- fűszer paprika
- pörkölt visszamaradt szaftja
Elkészítése:
Először is főzzünk egy pörköltet. Hogy miből készíted a pörköltet, azt teljesen a te választásod. Amit a legjobban szeretsz vagy ami épp megtalálható a konyhádban. Hiszen régen is abból főzték a pásztorok (kondások, gulyások), amit épp őriztek, legyen az birka, disznó vagy marha.
De ha van már egy kész pörkölted, akkor ez a recept egy remek ötlet arra, hogy egy újabb finomságot alkoss belőle.
Jelen esetben Lábas Csaba csülök pörköltet készített. Ez szolgáltatja az alapot.

A visszamaradt pörkölt és annak szaftja remekül hasznosítható a babos csuszánál.

A megmaradt szafthoz adjuk hozzá a fejtett, főtt babot, illetve ízlés szerint lehet hozzá tenni tejfölt is.


Majd ezután jöhet a csusza (lebbencs) tészta. Ezt először külön sós vízben főzzük meg, majd főtt állapotában adjuk hozzá a már babos pörkölt szafthoz.
A recepthez a Balmaz Tészta kiváló 8 tojásos lebbencs száraztésztáját használtuk.

Ha ezzel megvagyunk, akkor az alapanyagokat főzzük össze, majd a végén szórjunk rá lehetőleg friss kaprot. Ha nincs, akkor szárított kapor is megfelel. Keverjük össze, majd jöhet a tálalás. Tejföllel díszíthetjük.

Jó étvágyat kívánunk a babos csuszához!
Ha Te is elkészítetted, oszd meg velünk kommentben – akár képpel együtt – hogyan sikerült, hogyan ízlett ez a finom, laktató étel.